Започна строителството на новата линия на метрото, която ще преминава през

...
Започна строителството на новата линия на метрото, която ще преминава през
Коментари Харесай

Метрото ще покрива всички големи квартали в София, но след време

Започна строителството на новата линия на метрото, която ще минава през кварталите " Гео Милев " и " Слатина " и ще стига до бул. " Цариградско шосе ". Крайният период за осъществяване е 2027 година. Очакват се 75 хиляди нови пасажери по тази линия. 

" За всички сектори, които стартират да се строят, първо се вършат планирани натоварвания и едвам когато се окаже, че има натоварване, което би трябвало да бъде за метро, а не за останалите градски превози, се възнамерява съответният сектор ", съобщи изпълнителният директор на  " Метрополитен "  инж. Стоян Братоев в студиото на " България заран ". 

Той разясни, че финансирането на плана е обезпечено.

" Всеки сектор стартира с мотивиране за потребността на този сектор, по-късно се търси финансирането и по-късно се приказва за публични поръчки. Този сектор отчасти се финансира предходната година от неусвоени средства от Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 година ", към 20% е финансиран по нея, идната стъпка е Столична община, която взе заем от Европейската капиталова банка, с тези средства и малко помощ от бюджета планът е гарантиран напълно ", изясни инж. Братоев в ефира на Bulgaria ON AIR.

С построяването на новата линия ще бъдат построени и няколко буферни паркинга. На станцията на " Арена София " е очакван паркинг за 120 коли, на " Владимир Вазов " също 120, а на " Цариградско шосе " е очакван паркинг с опция за 250 автомобила.

Инж. Братоев разясни, че линията на метрото ще бъде пусната едновременно, а няма да се пуска в употреба на стадии, заради сложността на дейностите, свързани с построяването на станциите и тунелите.

" Тунелопробивната машина е едно доста съществено оборудване. Аз го назовавам цех подземен. Отначало няма нищо пред машината, а на 10 метра след нея към този момент има подготвен тунел. Разбира се, има доста уреди към тази машина, които би трябвало да обезпечат, с цел да може да стане този тунел. 84 метра е дълга машината, 1 600 тона тежи, това е голямо страшилище. Тя ще бъде инсталирана на " Цариградско шосе " и последователно ще минава станция по станция ", обясни гостът.

По думите на инж. Братоев подготовката на един сектор от метрото започва още 5-6 години преди самото му осъществяване. Планове за метро във всички най-населени елементи на София има, само че те ще лишават време.

" Нашата скица е планувана от 3 диаметъра на метрото да има 6 линии. Всяка линия да има отклоняване и по този метод да се покрият всички огромни жилищни квартали на София ", добави още изпълнителният шеф на " Метрополитен ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР